День перемоги

День перемоги


День перемо́ги над наци́змом у Дру́гій світові́й війні́ або День перемо́ги—державне святов Україні, яке офіційно відзначають 9 травня, починаючи з 2016-го року,вихідний день. Прийшло на зміну радянському святу День Перемоги, яке святкували в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно.

«День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» встановлено як державне свято відповідно до ухваленого 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939— 1945 років» в рамках пакету законів про декомунізацію.
Ухвалений пакет законів про декомунізацію скасував Закон України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років». Новий закон встановив в Україні заборону пропаганди, зокрема й публічного використання, нацистської такому ністичної символіки. Окрім того, із законодавства зник термін «Велика Вітчизняна війна». Також у новому святі відбувається перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь ушанування.
Як зазначає Український інститут національної пам'яті, новий зміст відзначення Дня пам'яті та примиреннята Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні включає в себе:
  • переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого;
  • рівне вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства всіх Об'єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів, зокрема євреїв та українців;
  • перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь ушанування.
Кiлькiсть переглядiв: 71

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.